Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Arşivi

En Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

STOP-LOSS (Borsa Terimi)


Aşağıdaki yazı Mike Von Bertouch tarafından yazılmış. Okuyunca faydalı bir şeye benzediğini düşünerek, elimden geldiğince tercüme edip arkadaşların bilgi dağarcıklarına bir nebze katkı sağlar umuduyla aktarmaya çalışacağım.
Herkese iyi çalışmalar.

Stop-loss : her yatırımcı için çok önemli bir araç

Stop-loss nedir ? Daryl Guppy’ nin Share Trading isimli kitabında açıkça ifade ettiği gibi “bir aptal bile piyasaya girebilir. Tüm gerekenler para, bir broker ve hisse satın alma isteğidir”. Acemi yatırımcılar arsında bir hisseyi almada içgüdüsel davranmalar, bilgili bir taksi şoföründen yararlı bir tiyo veya komşunun kayınbiraderinden iyi olduğu konusunda güvence almalar sıklıkla görülen bir durumdur. Daha sonra meraklı bir şekilde aracı kurumunuzun web deki sayfasının başına çömelir ve hissenizin gökyüzüne doğru roketlemesini ve hedefi vurmasını beklersiniz.
Fakat.... her zaman bir fakat vardır. Ne zaman çıkmalısınız ?
Hisse fiyatları aşağıya doğru kaydığında içgüdüleriniz kaybetmeye dayanamadığı için hisseleri tutmaya devam edersiniz. Daha sonra....
Eğer aldığınız fiyattan daha aşağıya satarsanız para kaybedersiniz böylece satmaz ve kaybetmezsiniz !.....
Çıkma zamanını bilmek nasıl ve ne zaman girmeyi bilmekten daha önemlidir. Bundan dolayı stop-loss fikrini çıkış noktasını belirlemede kesin bir kural sağlamak için kullanıyoruz.
Bu iki önemli görevi yerine getiriyor ;
1- yatırımlarınızı koruyor, böylece fiyatlar düştüğünde kaybetmeyeceksiniz.
2- yukarı bir fiyat trendi kaçınılmaz bir şekilde aşağıya döndüğünde makul bir çıkış noktası sağlıyor.
Tanım ; stop-loss : fiyatlar belirli bir seviyeye düştüğünde hisseyi satmaktır.
Stop-loss talimatı geçerli hisse fiyatının altında bir stop noktası belirlemenizi sağlar ve o fiyat aşağıya geçilir geçilmez hisse satılır. Stop noktaları asla aşağıya doğru düzeltilmez. Sadece yukarıya doğru hisse fiyatını takip edecek şekilde düzeltilir. Eğer hisse büyük bir kazanç sağlarsa sizde son fiyattan çok aşağıda bir stop loss fiyatı koyarsanız hiçbir anlamı olmaz.

Bir stop-loss nasıl seçebilirim ?

Stop-loss birkaç yaklaşıma göre belirlenebilir. Temel olarak iki tür stop-loss vardır.
Sabit stop ve sürüklenen stop.
Sabit stoplar şöyle tanımlanabilir : bir hisse aldığınızda stop-loss’ unuzu belirler ve periyodik olarak stop-loss pozisyonunuzu güncelleştirirsiniz. Haftada bir veya iki haftada bir yukarı trend doğrultusunda stop-loss noktanızı yukarı doğru geliştirirsiniz.
Sürüklenen stop, fiyat hareketlerini takip için önceden belirleme metodudur. Uygun stop-loss noktasını hesaplamak için basitten karmaşığa kadar bir çok teknik vardır. Hepsinin aynı hedefi vardır, riski sınırlamak ve tarafsız bir çıkış noktası sağlamak.
Biz “countback” adı verilen özel bir metot üzerinde çalışacağız. Bu metot bono yatırımcısı Joseph Stowell tarafından geliştirilen 3-Bar Nett isimli metodun Daryl Guppy tarafından geliştirilmesiyle olmuştur.
Her sürüklenen stop metodu küçük dönüşlerden ve trend değişimlerinden koruma sağlayabilir ve ani fiyat hareketlerini dikkate alır. Countback metodu bunu başarılı bir şekilde uygular ancak, her şeye yarar bir hint yağı gibide algılamayın. Bunu yararlı bir teknik olarak görebilirsiniz.
Bir countback oluşturmak
Bir countback hesaplamak için adımlar aşağıda gösterilmiştir. Bu işleme başlamak için akşamın ilk saatleri olduğunu, bu güne ait fiyatları henüz aldığınızı ve yarın sabah aracı kurumunuza al talimatı vermeye karar verdiğinizi farz edin.

Adım 1- bu günün düşük fiyatından geriye doğru, daha düşük fiyatlı bir günle karşılaşıncaya kadar yatay bir çizgi çizin bu sizin birinci countback’ iniz olacak.
Adım 2- bu yeni düşük günün düşük fiyatından geriye doğru tekrar bir başka düşük güne gelene kadar yatay bir çizgi çekin. Bu sizin ikinci countback’ iniz olacak.
Adım 3- bu ikinci düşük günün düşüğünden ileri bu günkü tarihe kadar yatay bir çizgi çekin bu sizin talimat verdiğinizde stop-loss noktanız oluyor.




bu günün datasından (verdiğimiz örnekte akşamın ilk saatleri olduğunu ve bu güne ait dataları henüz aldığınızı hatırlayın) A olarak belirtilen yerden daha düşük bir günle karşılaşıncaya kadar yatay bir çizgi çekiyor ve B’ yi buluyoruz. Bu işlemi B noktasından daha düşük olan C noktasını buluncaya kadar tekrarlıyoruz. C noktasının düşük fiyatı yarın piyasaya girdiğinizde sizin stop-loss noktanız oluyor.

Şimdi bir sonraki güne gidelim. Yine bu günün datasını aldınız ve piyasadasınız. Yarınki trade esnasındaki stop-loss noktamızı hesaplamak için dün yaptığımız yaklaşımın aynısını uyguluyoruz. Eğer aşağıdaki şekle bakarsanız aynı işlemlerin tekrar stop-loss belirlemek için en son dataya da uygulandığını görebilirsiniz. Yeni A noktamızın düşüğü daha düşük bir nokta bulmak için geriye doğru uzatılıyor. Bu dünkü nokta, bizim yeni B noktamız oluyor. B noktası geriye yeni bir C bulmak için uzatılıyor. C noktasının düşüğü bugüne doğru ileriye uzatılıyor ve dünkü stop-loss noktasından biraz daha yukarıda yeni stop noktamız oluşuyor.






gelin şimdi bir countback stop-loss oluşturmak için gerekli bazı kuralları belirleyelim ;

Kural 1- asla aşağıya doğru stop koymayın. Eğer yeni stop-loss noktanız öncekinden daha düşükse onu atıyorsunuz. Bu kural asla bozulmamalı.
Kural 2- countback çizginiz üzerindeki aynı düşük fiyata denk gelen günleri yok sayın. İkinci contback çizginizi çekmek için ilkinden daha düşük bir nokta bulmalısınız. Eğer aynı düşük fiyata sahip bir çubuğa denk gelirseniz daha düşüğünü buluncaya kadar devam edin. Gerçekten hepsi bu kadar. Bu kuralları uygulayarak stop-loss noktamızı her yeni günün datası eklendikçe uzatabiliriz.

yukarıda da görüldüğü gibi D noktasından E noktasına çekilecek countback çizgisi D ve E noktalarının aynı düşük değere sahip olmasından dolayı 2. kural gereği yok sayıyoruz ve F noktasına kadar 1. countback çizgimizi çekiyoruz . daha sonra F noktasından G noktasına doğru 2. countback çizgimizi çekiyoruz ancak G noktasından bugüne doğru yani D noktasına doğru çizgi çekildiğinde yeni stop-loss noktasının bir öncekinden daha düşük olacağı görülüyor burada da 1. kural gereği bu stop-loss noktasını yok sayıyoruz. Bu gereklidir hiçbir şart altında stop-loss noktamızı daha aşağıya almıyoruz.





sonuç olarak ......

stop noktaları başarılı bir trade işleminin gerekli bir bölümüdür. Tahmine dayalı ve hissi çıkış kararı vermenizi önler ve pozisyonunuzu korur.
Countback metodu fiyat hareketlerini dikkate alan ve genellikle küçük dönüşleri yok sayan basit bir sürükleme metodudur.
Bu yaklaşımı aynı zamanda tersine de kullanabilirsiniz. Yani aşağı trendde countback çizgilerinizi yüksek noktalardan çizerek bir trend dönüşünü görmek için de kullanabilirsiniz. Bu durumda hisse bu giriş noktasını kestiğinde bunu yukarı trend için bir delil olarak kabul edebilirsiniz. 


SON...

Linki Arkadaşlarınla Paylaş

URL: HTML link code: BB link code:
Haberin Kategorisi Ekonomide Olsun / Sorunun Cevabını Arıyorum konu Başlığı STOP-LOSS (Borsa Terimi). Bu haberi paylaşacağınız URL http://yenisozluk.blogspot.com/2016/09/stop-loss-borsa-terimi.html. Teşekkür ederiz
Ditulis oleh: MemurSite.Com -

Belum ada komentar untuk "STOP-LOSS (Borsa Terimi)"

Yorum Gönder