Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Arşivi

En Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

Trafik Cezası Yapılandırma


Trafik cezası yapılandırma, yazımızda 6736 sayılı kanun ile gelen vergi affı ve yapılandırma kapsamında trafik cezasının durumunu ele alacağız. Trafik cezası affı aslında cezaya işleyen faize yöneliktir. Detaylı olarak ele alalım.

Yayınlanan 6736 sayılı kanun da trafik cezası borcu da kanun kapsamına alınmıştır. Ancak başvuru yöntemi konusunda vatandaşların kafasında soru işaretleri bulunmaktadır. Kanunda ve kanun uygulanmasını ilişkin açıklamalar içeren tebliğde yer alan açıklamalar doğrultusunda ilerleyelim.


Vergi affı hakkında yazılarımızı görmek için bkz: Vergi affı 2016
Trafik Cezası Yapılandırma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trafik cezası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre alınmaktadır. 6736 sayılı kanunun 1. maddesinde Karayolları Trafik Kanunu gereğince verilen idari para cezaları yani trafik cezaları da kanun kapsamına alınmıştır. Ancak yapılandırma için belirli şartlar vardır, bunları sıralayalım. Ardından yapılandırmanın avantajlarına geçelim.

1: 30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen trafik cezaları yapılandırma kapsamındadır.



2: Trafik cezası vergi dairesine intikal etmiş olmalıdır.

Şöyle ki normal şartlar altında trafik cezası Emniyete ödeniyor. Eğer Emniyete ödeme yapılmazsa tıpkı diğer idari para cezası örneklerinde olduğu gibi kamu alacağı tahsil edilmek üzere vergi dairesine gönderiliyor. 6736 sayılı kanunda yapılandırma kapsamındaki kesinleşmiş alacaklar; Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacaklardır. (Konumuzla ilgili olarak)

Eğer Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet adresinden vergi borcu sorgulaması yaptığınızda herhangi gibi bir borcunuz görünmüyorsa trafik cezası borcunuzun vergi dairesine gönderilmemiş olma ihtimali yüksektir. Yine de vergi dairesi ve trafik şubeye uğrayarak teyit etmenizde fayda var.

Bakınız: Vergi Borcu Sorgulama Görüntülü Anlatım

3: Son başvuru tarihi 31 Ekim 2016 kaçırılmamalı.



4: Başvuru internetten veya vergi dairesinden yapılabilecek.

Bakınız: Vergi Borcu Yapılandırma İnternetten Başvuru Görüntülü Anlatım

5: Dava açma süresi geçmemişse veya dava süreci devam ediyorsa cezanın belirli bir kısmı silinir, ayrıca daha düşük oranda gecikme zammı hesaplanır.

Dava açma süresi geçmemiş veya dava ilk derece mahkemesinde ise %50’si,
En son karar terkin ise terkin edilen cezanın %20’si,
En son karar tasdik veya tadilen tasdik ise;
Tasdik edilen cezanın tamamı,
Terkin edilen cezanın %20’si

Trafik cezası gecikme faizi oranı aylık %5. 6736 sayılı Kanun kapsamında trafik cezalarının yapılandırılmasında aylık %5 oranında hesaplanacak faiz yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacaktır.

ÜFE oranları vergi affı başvuru için gerekli belgeler formlar sayfamızda yer almaktadır.

6: Dava açma süresi geçmiş ise cezadan indirim yapılmaz ancak normal gecikme zammı yerinde düşük oranda gecikme zammı hesaplanır.

7: Peşin ödeme halinde düşük oranda hesaplanan gecikme zammının yarısı silinir.

Vergi affı 2016, düşük faiz imkanı sağlamasının yanı sıra peşin ödemelerde düşük faizin yarısını daha siliyor.

8: Borcunuzu normal şartlar altında taksit yaptırdığınızda ayda bir taksit öderken; vergi affı 2016 sayesinde iki ayda bir ödeme yapabilirsiniz.

Linki Arkadaşlarınla Paylaş

URL: HTML link code: BB link code:
Haberin Kategorisi Ekonomide Olsun / Sorunun Cevabını Arıyorum konu Başlığı Trafik Cezası Yapılandırma. Bu haberi paylaşacağınız URL http://yenisozluk.blogspot.com/2016/09/trafik-cezas-yaplandrma.html. Teşekkür ederiz
Ditulis oleh: MemurSite.Com -

Belum ada komentar untuk "Trafik Cezası Yapılandırma"

Yorum Gönder