Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Arşivi

En Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

Metastock Formül Dili (Borsa Terimi)


ilk göstergemiz...

1- tools menüsünden indicator builder bölümünü seçin,

2- new kısmına tıklayın,

3- açılan penceredeki "name" kısmına göstergenize vermek istediğiniz ismi yazın,

4- "formula" bölümüne de formülünüzü yazın,

5- "tamam" tuşuna basın,


6- eğer hata alırsanız, yazdığınız formülü kontrol edip, gerekli düzeltmeleri yapın,

7- indicator builder bölümünü "close" tuşuna tıklayarak kapatın işte bir formül hazırlamış oldunuz...

ilk formülü yukarıda anlatılanlara göre hazırlayalım. ilk olduğu için basit olsun. 1,2 ve 3 nolu hareketleri gerçekleştirdikten sonra ;

"name" bölümüne - "kapanış fiyatı" yazın,

"formula" bölümüne - "close" yazın






5,6,7 nolu bölümleri de geçtikten sonra ana ekrana geldiğinizde bir senet seçin ve senet ekranda iken indicator quick list bölümünde bulunan kapanış fiyatı isimli göstergeyi seçin ve bu göstergeyi senedin bulunduğu grafiğe uygulayın. formülde close yazdığımız için hisse senedinin kapanış fiyatlarından oluşan göstergeyi pencerede görebilirsiniz.




Bir formülü tekrar düzenlemek
Ara sıra formülünüz yapmak istediğiniz şekilde olmayabilir. Eğer formülünüzün yanlış olduğundan şüpheleniyorsanız veya onu geliştirmek istiyorsanız onu düzeltmeniz gerekecektir. 
Bir formülü düzeltirken o formülün ismi olsun formül kısmı olsun herhangi bir yerini değiştirebilir hatta tamamıyla tekrar yazabilirsiniz.
İlk yazdığımız formülü düzenleyelim :
1- indicator builder kısmını açın
2- kapanış fiyatı isimli göstergeye tıklayın
3- edit bölümüne tıklayın
şimdi ilk formülümüzü düzenlerken açılan pencere tekrar görünecektir. Dikkat ederseniz sizin “close” diye yazdığınız formülün ilk harfi siz küçük harfle yazmanıza karşın büyük olmuştur. Çünkü metastock tüm görevler ve data değerlerini otomatik olarak büyük harfe dönüştürür. Bu nedenle büyük harfle başlama gibi bir kaygınız olmasın.
En çok kullanılan data değerleri için kullanılan kısaltmalar şu şekildedir.
Open----------O-----açılış
High----------H-----yüksek
Low----------L-----düşük
Close---------C-----kapanış
Volume------V-----hacim
Bu kısaltmaları mutlaka kullanmalısınız diye bir kural yok ancak genellikle formüller bu kısaltmalar kullanılarak oluşturulur.
Metastock kısaltma kullanıldığında bunun ne anlama geldiğini bilir. Örneğin close yerine c yazdığımızda bu c ‘nin close anlamında olduğunu bilir. Bu kısaltmalar metastock’un kendi dahili sözlüğünde mevcuttur.
{ } simgeleri içine yerleştirilmiş herhangi bir yazı metastock tarafından dikkate alınmaz. Bu şekilde yazılmış yazı genellikle bir yorum, formülün açıklamasını yazmak için kullanılır.

Eğer kendi göstergelerinizin bir fiyat çizgisinden daha fazlasını göstermesini istiyorsanız bu verilerle bir şeyler yapmalısınız. İlkokulda öğrendiğiniz temel matematiğe benzer birşeyler. En güçlü olduğunuz dal matematik değilse de korkmayın (biz bunca sene boşuna mı korktuk ). Metastock sizin bütün sorularınıza cevap verebilir. Bununla ilgili tek problem bu soruyu metastock’a nasıl soracağınızdır.
Alıştırma :
Sizin fiyatlar arasındaki mesafeyi bilmek ve bunu bir gösterge olarak uygulamak istediğinizi farzedelim.
İşte her dönem için en yüksek fiyat ile en düşük fiyat arasındaki mesafeyi ölçelim.



Metastock formül dili tüm temel aritmetik işlemleri kabul eder. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Klavyedeki +, - , * , ve / tuşlarını kullanabilirsiniz. 
Alıştırma :
Metastock data dosyası içinde hacim değerleri hafızaya alınmadan önce 100’e bölünür. Bir hissenin gerçek hacim verisini görmek istiyorsanız şöyle bir formül yazabilirsiniz.


SORU : 
Aşağıdaki işlem sonucunu bulunuz....
1+2*3-4
Bu hafta burada kesiyorum, devamı ve sorunun cevabı daha sonra...
sevgiler...

23 Haziran 2007
Eğer cevabınız “3” ise tam üstüne bastınız.
Farklı ise aşağıyı daha dikkatli okuyun.
Bilgisayarınız ve buna bağlı olarak metastock, formülleri özel bir şekilde hesaplar. Bu işleme üstünlüklerin sıralaması veya bizim trafikte bildiğimiz şekliyle geçiş üstünlüğü gibi bir şey diyebiliriz. Yani metastock formüllerdeki matematiksel işlemleri belirli bir sıraya göre yapar. Tam sıralama şu şekildedir.
Multiplication (çarpma),
Division (bölme),
Addition (ekleme, toplama) ve
Subtraction (çıkarma). 
Bunu kolayca hatırlamak için İngilizce bir cümle kurmuşlar. My Dear Aunt Sally
Ben de Türkçe nasıl bir şey uydurayım diye düşündüm. Şöyle bir şey uydurdum.
Çabuk Bana Top Çıkar
Belki siz daha iyi bir şey uydurabilirsiniz. İster İngilizce olanı ister benim uydurduğumu isterseniz kendi uydurduğunuz bir şeyi daha kolay hatırlamak için kullanabilirsiniz.
Şimdi yukarıdaki sıralamayı kullanarak sorumuzu cevaplamaya çalışalım.
1+2*3-4 önce çarpmayı yaptığımız için sonuç; 1+6-4 şekline gelir.
Bölme işlemi olmadığı için bir sonraki işleme geçilir. Yani toplama işlemine.
Yeni işlem; 7-4 şeklinde oluşur.
Son olarak çıkartma işlemini yapınca; 3 sonucunu elde ederiz.
Bu sıralamayı bilmek, karışık formülleri anlamak için saçınızı başınızı yolmaktan kurtaracaktır.

SORU : Eğer bir formülde birden fazla aynı işlem varsa nasıl yapılır ?
Örneğin ; 8 / 2 / 2 işleminin sonucu kaçtır ?
21 Temmuz 2007

eğer birden fazla aynı işlem var ise formül soldan sağa doğru giderek çözülür. 
Yani;
8 / 2 / 2 işleminde önce soldan başlanır,
4 / 2 şekline dönüşür ve sonraki aşamada,
2 sonucu bulunur.


Parantezlerin Çalışma Şekli 
Bir önceki örneğimizi tekrar ele alırsak ; 
1 + 2 * 3 – 4
diyelim ki;
çarpmadan önce toplama işleminin yapılmasını istiyoruz. Bu toplama bölümünü parantez içine almakla olur. 
(1 + 2) * 3 – 4
parantez, bilgisayara formülün bu kısmını ilk başta yap talimatı verir. Parantezin içindeki işlemlerde işlem sırası aynı şekilde uygulanır. 
Örnek :
(1 + 2) * 3 – 4 = 5 iken
(1 + 2 * 3) – 4 = 3 olur.
Metastock içinde bulunan hazır formüllerin aynı değerleri hesaplama gibi bir fonksiyonları vardır. Bu sizi metastock programının daha önceden nasıl hesaplanacağını bildiği, uzun formülleri yazma zahmetinden kurtaran kestirme bir yoldur. 
Örneğin :
MACD için tamamen matematiksel bir hesaplama formülü yazabileceğimiz gibi kısaca 
MACD () yazabilirsiniz. 
Tüm fonksiyonlar genellikle hesapladıkları göstergelerle veya kısaltmalarıyla adlandırılırlar. Buna ek olarak, tüm fonksiyonların adından sonra açılmış ve kapatılmış parantezler kullanılır. Bazı fonksiyonlardaki bu parantezler boştur. MACD () örneğinde olduğu gibi. Diğerleri parametre diye tabir edilen ek bilgilere ihtiyaç duyar.
MOV (C,14,S) 
Yukarıdaki örnek kapanış fiyatının 14 günlük basit ortalamasıdır. Parantez içinde yazılanlara dikkat edin. Bu daha önce söylediğimiz gerekli parametrelerdir. Bu parametreler mov() fonksiyonu için gerekli olan parametrelerdir. Eğer metastock kullanım kitapçığına bakarsanız şu bilgileri görürsünüz.
...............................................Moving Average........................................ 
SYNTAX......................mov(DATA ARRAY, PERIODS, METHOD) 
FUNCTION.................DATA ARRAY ‘ın hareketli ortalamasını METHOD şeklini belirleyerek PERIODS olarak belirtilen sürede hesaplar. 
Geçerli metodlar ; 
EXPONENTIAL, SIMPLE, TIMESERIES, TRIANGULAR, WEIGHTED, VARIABLE, AND VOLUMEADJUSTED ( bunlar E, S, T, TRI, W, V ve VOL şeklinde kısaltma kullanılarak ta yazılabilir) 
Eğer data array bölümü için Median Price veya Typical Price kullanılmak istenirse, basit olarak mp() veya typical() kullanılabilir. 
EXAMPLE ....................mov(CLOSE,14,SIMPLE) formülü bize kapanış fiyatının 14 günlük basit ortalama değerini verir.
Bu tüm metastock fonksiyonları için standart düzenlemedir. İlk satır size fonksiyonun ismini belirtir.
SYNTAX bölümü fonksiyonun yazılış şeklini ve metastock tarafından hangi parametrelerin istendiğini belirtir.
FUNCTION bölümü bu fonksiyonun ne gibi bir işlem yaptığını gösterir. Ayrıca parametreler için gerekli değerlerin seçeneklerini gösterir. 
EXAMPLE bölümü ise kısaca yapılanı gösterir. Bu bölümde gösterge gerekli parametrelerle doldurulmuştur ve bu göstergenin ne göstereceğini belirtir.
Syntax bölümü gerekli tüm parametreleri açıklamaz. Anlayacağınız kesin değerleri belirtir. Periods bölümü kısaca size hesaplamada kaç zamanlık periyot kullanılacağını sorar. Yani 14 günlük bir hareketli ortalama için kullanılan 14 değeri budur. Metod bölümünde ise ne çeşit bir hareketli ortalama istediğinizi sorar.
Metastock aynı zamanda değişik matematiksel işlemler de içerir. Bir sayının karekökünü bulmak, bir mum grafik formasyonunu tanımak gibi.

Linki Arkadaşlarınla Paylaş

URL: HTML link code: BB link code:
Haberin Kategorisi Ekonomide Olsun / Sorunun Cevabını Arıyorum konu Başlığı Metastock Formül Dili (Borsa Terimi). Bu haberi paylaşacağınız URL http://yenisozluk.blogspot.com/2016/09/metastock-formul-dili-borsa-terimi.html. Teşekkür ederiz
Ditulis oleh: MemurSite.Com -

Belum ada komentar untuk "Metastock Formül Dili (Borsa Terimi)"

Yorum Gönder